6 oktober 2007

Björkhagen, oktober 2007, uppdaterad

Ännu en väntan på skjuts som resulterat i en pärlväxt... Sist skulle jag bli hämtad och närstuderade måbär, nu skulle jag bli skjutsad och under tiden jag väntade kollade jag in vildvin och tänkte på samma sätt som sist att jag måste försöka reproducera det. Sagt och gjort. Vanlig rocaille på fiskelina. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med rankan bara.

Skulle vilja göra ett halsband med nåt grått och fyrkantigt, för att försöka återge klippan som vildvinet växte på. Hmm... Har fått höra att associationerna mellan det jag ser och det som kommer ut som pärlor är märkliga men det får stå för den som sa det tror jag. Så. Ett halsband med grå stenar och pärlor på grå lintråd och så lite mer rött förutom rankan tror jag det blir.
Så här blev det:

Det är... massor av olika glaspärlor, som stor rocaille från Senegal (som också kallas E-type), småpärlor från Perlehuset, mässor, Crystal Drops och en massa olika andra, så pärlemor (vänd åt "fel håll" för att inte vara glänsande), dalmatinerjaspis och guldobsidian. Den sistnämnda är de dyraste stenar jag köpt nånsin. Kunde bara inte motstå de mörkskimrande sidenkuddarna när jag såg dem på affärn i Göteborg. Det måste varit nåt med den affärn.. eller den dagen. Jag skulle bara ha lite gult och brunt åt mig självt, men så kom jag ut med såväl vit labradorit, rosenkvarts, serpentin, citrin, obsidianen här och några andra stenar... Jaja. De går åt, förr eller senare.

Och nu ser jag att obsidianen bara ser ut som bruna fyrkanter här på bilden. I verkligheten är den ljuvlig. Bättre så än tvärtom i och för sig!

5 kommentarer:

 1. Jättevackert! Färgen är verkligen lik vildvin och den ser så perfekt ut på något sätt. Väntar på att få se hela halsbandet! :)

  SvaraRadera
 2. Och jag är ju insnöad på mitt håll.

  Tänker att en tunn angorajumper (tänk jumperset) i en vacker grå färg, med den här rankan fastsydd på ...
  Den här, eller en längre, följande benet som håller ut axeln. (Min kunskap i anatomiska termer är inte så bra inser jag. Nyckelbenet? För det är väl inte bara själva formandet av halsgropen som heter så?)

  SvaraRadera
 3. Hur kan någon säga att associationerna från blommor o blad till konstverk skulle vara märklig? Utan inspiration från omgivningen skulle inget kunna skapas. Jag ser absolut dina pärlalster som konstverk, inte bara pyssel. Det gråa passar bra till! Som en annan skrev, skulle en kombination av plagg o pärlor passa bra här, såsom i så många andra av dina verk. Helhet med pärlband + plagg, alternativt pärldekorerade plagg. Bra idé! Men svårare och dyrare att förverkliga, och säkert svårare att marknadsföra...

  SvaraRadera
 4. tjusigt! obsidian är läckert och att gå in i en sten-pärlbutik är fördärvligt, en oemotståndlig godisbutik för vuxna (stentokar). det var länge sedan jag gjorde det nu. har alldeles för mkt sparat och så blir det inte så mkt smyckestillverkat nuförtiden (då mitt slightly guilty pleasure är garn numera).

  jag säger som cecilia ovan förresten, blomrankan på en jumper/kofta - oh ja tack:)

  SvaraRadera