31 maj 2009

Håhåjaja...

Lilla gudmor ringde igår. Hon sa att halsbandet med den lilla tavlan inte gick att ha på sig, hon är "för gammal, kort och tjock". Fast hon hade det på väggen och tyckte mycket om det ändå. Dock vill jag göra nåt som hon kan på sig. Hon gillar alla möjliga färger men kanske mest blått och hon ville ha nåt som inte var för pråligt, synligt eller "konstigt".

Jag tog fram de fina keramikpärlorna jag fått från Senegal... De stora rocaillerna från Gambia, som jag köpt via R passade ju bra i färg.. och vita snäckskalspärlor jag fått av nån som köpt på Panduro (där jag aldrig handlar, man är ju inte miljardär gubevars) passade också bra till. Göra nåt med en del av keramikpärlorna (alla vill jag inte göra av mig, de är så fina) och så ha lösa vepor i olika rocaille? Jag har ju många, sen en annan nätis handlat åt mig i Ghana. (Mycket Afrika, men gudmor är Afrika-vän.)

Fast sen kom jag på att det ju går åt en massa pärlor om jag ska göra lååånga trådar i många färger, och tänk om hon inte gillar det, då har jag slösat mina älskade rocaille. Om jag gjorde det kortare och satte ett hänge på? Den vita rosen i kamelben (!) är ju fin, och hon gillar blommor. Men nääää, ett hänge ovanpå tåtar i olika färger, är det nå' snyggt..? Jag gillar många av pärlorna, men helheten? Det är lite marint, lite romantiskt, lite "etniskt" (avskyr den termen) men det är samtidigt ingenting... Lingonkebab som inte ens är god. Eller?

Jag har inte repat upp det än, för jag vet inte VAD som är fel om det nu är nåt fel mer än att det är överlastat (det var så bara så himla roligt att peyota lås och hänge så jag kunde inte sluta..). Jag tycker själv att de små slingorna runt de vita pärlemopärlorna kanske är overkill, fast de var roliga att göra, men en mig närstående person sa Vad fint, om hela halsbandet, och tillade Särskilt det där, om just den detaljen. De gustibus non est disputandum, eller?

Så snälla, om nån har en åsikt, ge mig gärna den. Jag vill gudmor ska bli glad, OCH att halsbandet ska vara fint (med reservationen att vi alla har olika smak). Tack på förhand! (Och om jag repar upp alltihop, vad ska jag då göra istället?! Det slipper ni dock svara på, nån måtta får det vara på vad jag begär av eventuella läsare...)

-----

Så här blev det, när jag repade upp förra och gjorde om gjorde bättre (hoppas jag).
Här har jag tänkt på badhytter man byter om i (de randiga keramikpärlorna), hav och så fiskar, som så ofta annars. Då kändes det plötsligt enhetligt, fast det är samma pärlor som i förra (fast jag lagt till några), förutom hänget som åkte in i vita lådan igen.
Halsbandet är så långt att det lätt går att ha omlott i två rader utan att det blir trångt. Har inte mätt det men kanske 1,2 meter? (Jädra Firelinen tog slut också, så långt var det..) Det "hänge" jag gjort kan man ta bort, då ser halsbandet mer "normalt" ut. Jag kunde bara inte låta bli att se om det gick att peyota nåt runt och "ihåligt", särskilt som jag ville få in firrarna på nåt mer ställe än bara som "löppärlor".
Om nån tycker det är skitfult i ny upplaga så FÅR den säga det, åsikts- och meddelarfrihet gäller, men nu tänker jag inte göra om det, nu åker det ner i brev och iväg till Lilla Gudmor, vare sig hon kan tänkas gilla det eller ej.


9 kommentarer:

 1. Jag tycker om det som det är. Tycker inte alls att det är för mycket. Tycker att pärlorna passar ihop. Om det känns för tungt skulle jag kanske byta ut dom avlånga pärlorna mot rocaille. Men det är bara om det är tugnt så att det känns som en halsboja.

  Kram
  Cat

  SvaraRadera
 2. Lingonkebab! Vilket bra ord!

  Jag känner ju inte Mme gudmor, men jag tänker tvärtom mot föregående talare: att ta bort det i mitten och låt sidorna få vara över hela, och behåll blomman. (Kanske att den kan få vara "lös", så man kan knäppa av och på den hur man vill?)

  Det blir kanske inte så mycket du, det är kanske en fara, men jag tänker om man anser sig vara "för gammal, kort och tjock" kanske man ska ha mer stilrent?

  Många kanske blir det ...

  SvaraRadera
 3. Å vad vackert, jag kan inte se mig mätt! Om det öht är något jag funderar på är det det runda kamelhänget, men jag vet inte vad man kan ha istället, så I rest my case och är i övrigt stum av beundran inför din kreativitet! /Will

  SvaraRadera
 4. ...och badhytten rörde vid mitt hjärta, vatten, fiskar, symbolik. Så vackert så vackert och tilltalande. En fröjd för ögat en regnig dag. /W

  SvaraRadera
 5. Lite sent med kommentar om ett omgjort halsband men jag kan inte hålla mig. Jag förstår inte varför det inte talar till mig. Pärlorna och detaljerna är fina, men helheten blev för mycket på något sätt. Det omgjorda däremot... Så perfekt vackert. :)

  SvaraRadera
 6. Å så bra det andra blev!

  Det är både "stilrent" och så samtidigt typiskt dig med de slingrande tunna pärlorna.

  Med badhytterna i åtanke så blir nästan de små pärlorna sanden som fastnar överallt. Men vackrare, för de är mer vattenfärgade.

  SvaraRadera
 7. Hej! Det blev bättre med den enklare designen. Jag skrev på PP, och skriver igen; jag tror ganska bestämt att de randiga badhytterna, hoho ;-) är av glas, inte keramik. De heter Chevron. Googla...

  SvaraRadera
 8. Ja, jag gillar också det andra mer än det första. Kan inte sätta fingret på varför, men det andra är Du helt enkelt. Kanske för det jättesöta hänget med fiskarna. =)

  SvaraRadera
 9. Så fint, så fint!

  SvaraRadera